Göz Alıcı Balkon/Teras Dekorasyonu için 7 Adım

Isınan havaların tadını doyasıya çıkarabilmek adına, sadece ufak tefek değişiklikler yaparak balkonları müthiş yaşam alanlarına çevirebilmek mümkün. Balkon ve terasların evdeki herhangi bir odadan farksız olduğunu unutmamak, ve açık havada keyifli vakit geçirilmesine olanak sağlayan bu alanları sezonuna uygun olarak dekore etmek konfor için son derece önemli. 

Uzmanlara göre bir çok mekanda olduğu gibi balkon ve terasta da, dekorasyona başlamadan önce kullanılacak renk paletine karar vermek işin püf noktası. Pantone’nin 2024 İlkbahar/Yaz sezonu için trend olarak açıkladığı renklerden her zaman ilham almak serbest.

Masa/Sandalye

Balkon dekorasyonu dendiğinde ilk akla gelen yer kaplamayan zarif hatlı ve genellikle katlanabilen masa ve sandalyeler oluyor. Paslanma, solma veya aşınma gibi durumlarla karşılaşmamak için farklı materyallerde bulunabilen bu mobilyaları seçerken öncelikle dış mekan için uyumlu olup olmadıklarına bakmak önemli.

Eğer yeterli büyüklükte bir balkon/terasınız yoksa, yer tasarrufu sağlayan askı masalar tercih edebilirsiniz. 

Lounge Koltuk/Sehpa

Yeterli alan olması durumunda masa ve sandalye setleri yerine (veya ek olarak) lounge koltuklar ve sehpalar da tercih edilebiliyor. Kalabalık sohbetler için rahat bir yaşam alanı oluşturmak böylelikle mümkün.

Minder/Kılıf/Yastık

Balkon/terasta kullanılacak oturma elemanları için minder ve kılıfları özenle seçmek oldukça önemli. Öncelikle konforu sağlamakla görevli olan bu öğeler, mekanda samimi ve sıcak bir ortam yaratmaya da yardımcı oluyor.

Yeterli alan olması durumunda yere konumlanabilecek rahat yastıklar, balkon/terasta en sevilen oturma köşeleri olabilir.

Kilim

Balkon/teras dekorasyonlarında müthiş bir fon olarak kullanılan kilimler, özellikle son zamanlarda sıklıkla tercih ediliyor. İç mekan ile bağı koparmamayı sağladığı gibi, ortama eklediği tekstür ile mekanda derinliği de arttırmaya yardımcı. Bu sebeplerle sıklıkla dış mekanlara taştığı görülen kilimleri, ‘katmanlandırma’ tekniği ile üst üste kullanmak ve görsel etkisini ikiye, üçe katlamak da seçenekler arasında.

Şemsiye/Tente

Balkon/terasın çok fazla güneş alması durumunda bir şemsiye veya tente ile bu sorunu kontrol altına almak şart oluyor. Uygun bir bölüme konumlanacak ve tarzı alanın şartlarına göre seçilecek şemsiye veya tente, balkon/terasa hem fonksiyon hem de 3 boyut kattığı için tercih sebebi. Ayrıca rengi ve dokusu ile birlikte dekorasyona da katkı sağlıyor. 

Bitki

Şehir bahçeleri kavramı son zamanlarda adından sıkça söz edilen bir konsept. Duvarlara sardırılmış, tavandan sarkmış, korkuluğa asılmış veya basitçe yere konulmuş çok çeşitli bitki formları doğayla olan ilişkimizi sağlamlaştırdığı için dekorasyonda büyük önem taşıyor.

Öncelikli olarak balkon/terasın boyutlarını da düşünerek, mobilyalardan arta kalan alanlarda bitkilerin konulabileceği bölümleri belirlemek gerekiyor. Yer saksıları dışında duvar pano/rafları, banklar, tabureler ve raf üniteleri, saksıları konumlandırmak için oldukça uygun alternatifler. Bitkileri en az iki ya da üç farklı bölüme yerleştirmek, görsel olarak daha zengin bir balkon yaratmanın da anahtarı.

Kullanılan saksıların tek tip yerine ahşap, beton, metal veya toprak gibi farklı materyallerden tercih etmek eklektik ve hareketli bir mekan için yeterli.

Hoşnut olunmayan balkon/teras manzarası kapatılmak isteniyorsa, bitkileri kullanarak bunu başarmak mümkün. Manzara farklılaştırılarak balkon daha keyifli bir hale dönüştürülebiliyor.

Balkon/terasınızın güneş alıp almaması, size uygun bitkileri seçerken göz önünde bulundurmanız gereken etmenlerden yalnızca biri. Çok güneş alan bir balkon/terasınız varsa fazla su istemeyen bitkiler tercih edebilirsiniz. Güneş almayan alanlar için ise büyük yapraklı orman bitkileri tercihiniz olabilir.

Mekanınız, şartlar ve mevsim el verdiği sürece balkonunuzda ne kadar farklı çeşitte ve boyda bitki bulundurursanız, yaşam alanınız o kadar hareketlenir.

Balkonunuzun daha keyifli olmasını sağlamak için, kokulu bitkilere yer açmayı da unutmayın. (Lavanta, fesleğen ve biberiye ile bir çok duyu organına hitap etmek mümkün.)

Dekor

Hasır sepetler, mumlar, çerçeveler ve çeşitli objeler yardımıyla balkon/teras dekorasyonu çeşitleniyor ve dolu dolu bir yaşam alanı sağlanabiliyor. Hasır sepetlere koyulan dergiler/kitaplar, akşamları yakılan mumlar ve duvarları hareketlendiren çerçeveler ile balkon keyfini sürekli kılmak elinizde.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×